Bent u op zoek naar lieve en gezonde caviaatjes. Dan bent u op het juiste adres. Ik als hobby fokster fok met alle liefde en zorg mijn cavia lijnen.  Mijn dieren zullen ook niet meer dan nodig ingezet worden .

Deze dieren worden allen met liefde en aandacht verzorgd. Het welzijn van mijn dieren staat voorop. 

 Alle zwangere dames bevallen hier ook in de kraamkamers , hier krijgen ze de rust om zich voor te kunnen bereiden op de  bevalling . Zodra ze bevallen is bekijk ik of ze goed opknapt.

Zo ja mag ze heerlijk na haar zoog periode  gaan genieten in de groep.  Na haar rust periode die ze dan krijgen bekijk ik of ze er aan toe is om een heerlijk for ever huisje te  krijgen of dat ze nog een nestje mag krijgen.

  De jongen blijven 4 weken bij mama zogen tot ze 300 gram zijn eerder zullen de jongen niet verhuizen . Daarna zullen ze in een groep komen van zeugjes of beren.  Eerste keus uit nest is mijn eigen keuze.  Daarna kijk ik welke zeug of beer beschikbaar komt. Op de pagina verkoop vind u de beren en zeugen die beschikbaar zijn.   Heeft u er één gevonden neem dan gerust contact met mij op via het contact formulier en dan zal ik zo spoedig mogelijk terug berichten. u mag me ook via de FACEBOOK LINK CONTACTEN.

Met vriendelijke groet Cavia Home Paradise Assen / Cavia's

 

Dan nog even dit  wegens  RVO wetgeving die ingevoerd is.

voor alle dieren waar een nieuw huisje voor nodig is gevonden die krijgt /moet ik een goed gevoel bij hebben. en de gegevens zullen dan ook gevraagd worden  van de nieuwe eigenaar zo dra het diertje gaat verhuizen naar zijn nieuwe huis. Deze gegevens bewaren we in ons register bestand . Hier zal wegens privacy niks mee gedaan worden alleen als de RVO wetgeving hier om vraagt. Na 2 jaar zullen deze gegevens worden vernietigt.

Ook hebben alle dieren een registratie stamboom beschikbaar  met alle gegevens en staan ze bij ons in een registratie bestand.

 

Voeding 

De voeding van de cavia moet altijd vit.C bevatten, omdat ze dit zelf niet kunnen aanmaken. Het beste is om korrelvoer met toegevoegd vit.C te geven(bv. Hope Farms , Kasper , Havens of union deze gebruiken wij zelf voor onze dieren ). Bij gemengd voer bestaat de kans dat ze alleen de lekkere dingetjes eruit eten en de vitamines laten liggen. 

Daarnaast mag een cavia altijd groenvoer eten. Als ze dit niet gewend zijn(cavia’s uit dierenwinkels zijn dit vaak niet (meer) gewend), met kleine beetjes beginnen. Als de cavia bij een fokker vandaan komt, altijd vragen wat hij/zij gewend was. Goede groentes zijn: witlof, andijvie, winterwortel, appel, paprika, wortelloof. Sla niet of met mate geven, i.v.m. bepaalde stoffen die erin zitten en het hoge vochtgehalte. 

Een cavia moet altijd hooi tot zijn beschikking hebben. Dit is nodig om een goede darmwerking te behouden. De maag en darmen van een cavia moeten altijd gevuld zijn. Bij teveel korrelvoer kunnen ze te dik worden, dus is het beter om veel hooi te geven. Teveel hooi bestaat niet. 

 

 

 

Groentevoer :

Hier onder vind je een lijstje van het groente voer wat wel of niet mag gegeven worden aan uw cavia.

Alijd rauw voer rustig opbouwen.

Fruit en natte groenten ( komkommer,tomaat kunnen diarree veroorzaken )

 

 

Groenten

Alfralfa 

Andijvie 

Artisjok

Asperges

Bleekselderij

Bloemkool

Boerenkool

Broccoli

Chineese kool

Groene kool

Knolselderij

Komkommer

Mais

Maisbladeren

Paksoi

Paprika

Pompoen

Radijsen

Rode bieten

Sovoie kool

Spinazie

Spitskool

Taugé

Tomaat

Venkel

Wilde Spinazie

Witlof

Witte kool

Wortel

Wortelloof

Fruit

Aardbeien

Abrikozen

Appel

Banaan

Bramen

Citroen

Druiven

Granietappel

Grapefruit

Kaki

Manderijnen

Mango

Meloen

Nectarine

Papaja

Peer

Perziken

Pruimen

Rozebottel

Kruiden

Akkerkool

Bamboe

Bacillicum

Dille

Ganzenvoet

Gras

Heldertasje

Klaver

Kleine hoefblad

Madeliefjes

Munt

Paardenbloem

Peterselie

Riet

Weegbree

Wikke

Wilgentakken

Zuring blad

Verboden Groenten of fruit

Aardappelen

Aubegine

Advocado

Bonen

Champions

Courgette

Knoflook

Kokosnoot

Noten

Peultjes

Prei

Rabarber

Riet ( Pluimsoorten )

Sugar snaps

Ui

Groen van de papika

Groen van Tomaat

Pitjes van appel

 

Benodigdheden om op te starten met een koppel cavia

 

- kooi

-voer ( met voldoende vitamine c gehalte minimaal 3000)

-hooi ( moet altijd aanwezig zijn)

- muslie ( mag om de dag geven worden) voor afwisseling)

- bedding ( mogelijkheden: zaagsel, vlas, vliesdoek, beck too nature korrels)

Drinkfles 

- voerbakje

- huisje of wilgentakken boog

-groente in verschillende varianten, afwisseling geven. 

Een maatje.  Cavia's Leven in groepsverband.  Alleen zal de cavia vereenzaming krijgen en de kans is dan aanwezig dat hij/ zij zal gaan weigeren in eten en dood gaan

Show voor bereiding informatie

Informatie voor het showen met een cavia op een tentoonstelling.

 

Tentoonstellingen worden vaak aangekondigd via een website of Facebook pagina van organisatie/ verenigingen .

Vele tentoonstellingsshow worden op men eigen pagina vermeld . Zijn zullen dan ook de start datum aankondigingen en u verwijzen naar het inschrijfformulier.

 

Showen worden in de maanden september tot en met januari aangeboden worden.

Sommige verenigingen zullen in andere tijdens ook nog extra show aanbieden.

 

Grote show worden ook wel vermeld op de NCC of KLN kleindier-pagina.

Bent u op zoek naar een speciale vereniging zoek deze naam op via Google en u zal hier dan de informatie vinden die u zoekt.

 

Uitleg hoe een show voorbereiding gaat.

 

Om je voor te bereiden voor een tentoonstelling die binnenkort of over een paar maanden is komt best veel kijken.

Wand tijdens een show wil men hun beste dier showen en aantonen bij een erkende gecertificeerde keuringsmeester die daar gaan keuren.

Maar ook wil men zijn dier tonen aan mede collega fokkers die tijdens een show rond lopen en kijken.

Om je goed voor te bereiden voor een show moet men zelf als fokker of beginnende fokker dat zijn dier in goede conditie, uiterlijk en vitaliteit is.

Maar niet alleen dat .

De dieren die men wil in zetten voor een tentoonstelling zet men in uw stal in een tentoonstellingshok/ aparte hok.

Dit klink misschien zielig maar dit is nodig gezien het dier die men gaat tentoonstellen in top conditie en vitaliteit wil hebben.

Als een dier apart gezet wordt in een stal waar andere dieren ook zitten is het dier niet eenzaam. De communicatie zal het dier altijd proberen te dien. En het dier voelt dan ook de aanwezigheid van zijn medebewoners.

 

Door dan men het dier op deze manier plaats zal hij/zij snel wennen en gedragen , dit is van belang op op een tentoonstelling het rustige beoordeling te kunnen hanteren.

Tijdens de trainingsperiode zal het dier gewoon zijn normale voer en drinken nuttigen.

cavia’s zullen ook getraind moeten worden om uiteindelijk geshowd te kunnen.

Dit doe je tijdens de voorbereidings- periode .

Jonge dieren die al vroeg tijdig geselecteerd zijn voor een show en apart zitten zet je geregeld even op een trainingsplank. Hier zet je ze rustig op en aar je het dier van voor na achteren.

Het dier zal hier aan wennen tot je het moment hebt dat na 1 keer plaatsen op de plank het dier in zijn houding gaat staan.

Dit is de bedoeling om een show getoond dier aan te brengen op een show.

Ook tijdens je training periode moet het dier op de plank leren blijven staan dan je een stuk er bij weg loopt. Het dier moet dan tijdens versch8illende geluiden netjes blijven staan.

Let wel goed op als hij uit zijn houding gaat dat je het dier weer terug plaats in de houding . En los laat. Zo door dit geregeld te doen zal het dier hier aan wennen. En leren dat tijdens een drukken show geen paniek hoeft te tonen.

Leer het dier ook om te gaan met witte kleding. Dit is namelijk gezien een keuringsmeester een witte jas aan heeft tijdens een keuringsdag. Sommige cavia vinden witte kleding erg beangstig en zullen dus in paniek raken en willen vluchten.

Wat men ook moet leren is aan het die dat hij/zij op zijn rug te legt wordt in je handen . Deze stand vinden ze in begin niet prettig maar tijdens een keuring wil een keuringsmeester buik goed kunnen bekijken.

 

Het show klaar maken is een vak apart:

 

Het show klaar maken is wel een vak apart. Het is dan ook zeer belangrijk dat je dier gezond en schoon is. Denk dus goed aan tijdens de voorbereidingsperiode dat men goede voeding en verzorging krijgt.

Schoonhouden betekend niet alleen een hok schoonmaken. Men moet ook zorgen dat de oren schoongemaakt worden met een wattenstaafje en olie. Men zal merken dat de oren op deze manier snel en goed schoon te krijgen zijn van de zwarte rommel.

Dit is ook om oorontsteking te voor komen.. Nagels en ogen. Vacht geen mijt of ongedierte in zit.

Ongeveer een 2 weken voor de show kan men de cavia gaan wassen in een badje met lauw water. Men zal dan merken dat in de vacht veel troebel uit komt. Dit is stof en vuil wat het dier vaak meer neemt uit zijn verblijf. Ook moeten de lange losse haren verwijderd worden . Men kan het dier tijden het wassen rustig kammen met een rubberen kam. Laat het dier rustig wennen aan die manier. Je zal merken dat vele losse haren in het water komen.

Ook na het badderen goed drogen, meteen met handdoek droog vrijven.  gebruik een  föhn niet te warm , er zullen vele haren nog los komen.

Uit eindelijk na het wassen en drogen kan men nog de onregelmatige haren Grennen. Men gaat met wijsvinger en duim over de haren vrijvend. Net als je op je vingers knipt. Zo zal je de te lange haren Grennen eruit haren. Men merkt dan dat de haren op een gelijke lengte komt. Grennen doe je ongeveer 2 a 3 weken voor de tentoonstelling . Het begin is even lastig maar door dit geregeld te doen zal het dier merken dat het niet hoeft te schreeuwen . Dat is namelijk wel wat ze dan doen . Omdat ze het eng vinden. Oefenen en oefenen.

 

 

 

Als u uw vereniging heeft gevonden zal hier het inschrijfformulier te downloaden zijn.

Hou altijd wel in de gaten wanneer de sluitdatum is. Velen zullen dit vermelden op hun site of Facebook pagina.

 

Een tentoonstellingsvereniging stuurt de inzender kort voor de tentoonstelling de inschrijfbevestiging en direct een etiket voor elk ingeschreven dier met het kooinummer.

Cavia's kunnen in 3 klassen in geschreven worden:

Dit noemen we Klasse waar de dieren in verdeeld zijn:

 

* A – Klasse : dit zijn dieren ouder dan 9 maanden

* B – Klasse : dit zijn dieren van 6 – 9 maanden

* C – Klasse : dit zijn dieren van 3 – 6 maanden

 

Het minimale gewicht om uw dier in te laten schrijven is voor de cavia 450 gram en het maximale is 1700 gram. Deze richtlijn wordt aangehouden.

 

Oor-nummers:

Als cavia's zijn ingeschreven bij een tentoonstelling ontvangt u voor het begin van een tentoonstelling een etiket ( stickertje/ pleister met kooinummer) . Deze is bedoel voor de cavia die ingekooid gaat worden tijdens de show.

De etiket stikker is cavia gebonden die u heeft ingeschreven. Dus let hier goed op dat u het goede nummer bij de goede cavia op het linke oor plakt.

 

Als het tijdstip is aangebroken om je klaar te manken voor de tentoonstelling zorg je er voor dat je een ruime reiskist of mand hebt. Gladharen kunnen wat smalle zitten als langharen. Die hebben een ruimere reiskist nog.

Zorg er voor dat je de bodem schoon hebt. Sommige gebruiken geperst-houtkorrel. Ander gebruiken handdoeken. Maar zorg er wel voor dat het dier droog blijft . Anders is al je voorbereidings werk voor niks geweest ,  de kans dat het dier dan kletsnat en weer vies is ,dat zou zonde zijn.

Denk er om dat je op de reiskist een kooinummer noteert dan weet je goed welk dier waar in moet. ook tijdens het in en uit kooien. Heb je het dier in een andere kleur ingeschreven en het oor-nummer klopt niet is de kans aanwezig dat uw dier dan gediskwalificeerd kan worden.

Vergeet ook niet als u zo ver bent om naar een show te gaan wat extra eten voor uw dieren mee te nemen. Vaak hebben ze wel wat hooi en water maar iets lekkers voor na de keuring zal het dier erg waarderen.

Ook kan het wezen dat je een drink fles bijv. zelf moet mee nemen. Hou hier dan rekening mee.

Om uw dier aan te reiken aan de kering meester is er altijd nog een moment om uw dier vlak er voor de puntjes op de i te zetten. Neem daarom genoeg mee dat u je toch nog even iets kan doen als iets vergeten is .

 

We hopen u zo even een beeld te geven wat er zoals nodig is voor een  show /tentoonstelling en wat hier allemaal voor af gaat.

Veel succes.